Riool verstopping vinden

Om een riool verstopping op te kunnen sporen moeten we eerst weten of er sprake is van een verstopping. Dit is eigenlijk nooit een probleem. Waarschijnlijk hoort u al langere tijd borrelende geluiden uit de afvoer of meerdere afvoeren. U zult ook gemerkt hebben dat het water minder snel wegloopt. En blijft het water staan, dan is het helemaal duidelijk dat er sprake is van een verstopping in de riolering.

Afvoeren testen op riool verstopping

Om er achter te komen waar de verstopping zich bevindt kunt u zelf een aantal eenvoudige handelingen doen. Test of het water bij verschillende afvoeren goed wegloopt. Als het afvoerwater slechts bij één gootsteen of toilet niet goed wegloopt zit de verstopping niet diep. Het is dan ook zeker dat de verstopping in uw eigen riool zit. Als blijkt dat alle afvoeren verstopt zijn kan de verstopping zowel in het eigen riool als in het gemeentelijk riool zitten. Dit is handig om vooraf te weten. Dit kan u namelijk onnodige kosten besparen.
U zou even bij de buren kunnen informeren of zij ook hetzelfde probleem hebben. Wanneer dit het geval is zal de verstopping in het gemeentelijk riool zitten. Het is dan niet nodig om op eigen kosten een rioolexpert in te schakelen om te komen ontstoppen. Een andere mogelijkheid is om het erfscheidingspuntje te bekijken. Elke woning(los van een flat) heeft zo’n putje. Wanneer er water in het erfscheidingsputje zichtbaar is, zit de verstopping bij de gemeente. Als deze put droog staat zit de verstopping in uw eigen riool. Vanzelfsprekend kunt u de gemeente bellen om melding te maken van de verstopping in het riool van de gemeente.

Het erfscheidingsputje kan qua uiterlijk iets verschillen. Maar de afbeelding hieronder geeft een goede weergave.
Verstopping erfscheidingsputje

Hoe vind ik het erfscheidingsputje?

Het erfscheidingsputje zit zoals de naam al doet vermoeden op de erfgrens met de gemeente. Als u exact wilt weten waar dit is, kunt u in veel gevallen een bouwtekening bij de gemeente opvragen. Vanzelfsprekend kan een rioleringsbedrijf u ook helpen. Echter zullen deze een vergoeding vragen.

Rioolinspectie voor verstopping

Een rioleringsbedrijf kan er voor kiezen om de afvoer door te spuiten. Dit noemen we ook wel een rioolreiniging. Als het echter niet duidelijk is waar in uw eigen riool te verstopping zit is een inspectie van het riool verstandig. Zo kan de locatie van de verstopping opgespoord worden. Het ontstoppen zal dan ook veel grondiger gebeuren. Simpelweg omdat de waterdruk bij de verstopping hoger is waardoor meer aangekoekte resten los zullen komen. Folstra B.V. kan u advies gegeven als u problemen heeft met de riolering. Wij hanteren geen weekend danwel avondtarief. Bel ons dus gerust op 010 - 600 11 96. Op dit nummer kunt u ook meteen een afspraak met ons maken.

mei 20, 2021
« Terug naar pagina overzicht